Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Meg kell valósítani a jogállam
  2006-11-09 17:19:19, csütörtök
 
   
  Zlinszky János
Van-e kiút az erkölcsi válságból?

Meg kell valósítani a jogállamot!

Hazánk közélete súlyos erkölcsi válságban van. Legf"obb közjogi méltóságunk, a köztársasági elnök állapította ezt meg néhány héttel ezel"ott. Azóta annyit ismételjük, hogy szinte közhellyé vált.

Az egyik oldal a vállát rántja: na és? Hiszen közerkölcs mint ilyen, általánosan kötelez"o, nincs is - vallják, hirdetik. Erkölcsi pluralizmus van, kinek-kinek a saját világnézete írja el"o a számára érvényes, kötelez"o erkölcsöt. Hogy értsék hát ezt az "erkölcsi válságot", amit az "o lelkiismeretük nem mond annak, így, szerintük, számukra, nem létezik. Az állam pedig - mivel világnézetileg semleges - tartozik álláspontjukat tudomásul venni. A köztársaság elnöke ennek az államnak jelképe, legf"obb méltósága, hogy jön egyáltalán ahhoz, hogy ilyen, "nem értéksemleges" kifejezésekkel zavart keltsen?

A másik oldal háborog! Rendben, jó, hogy ez illetékes helyr"ol elhangzott, eddig jószerivel nem is vettük észre, csak éreztük, hogy valami nincs rendben. De ha már megállapította, miért áll meg itt? Miért nem tesz róla, hogy ne legyen? Ha észlelte, hogy hazugság és megtévesztés meghamisíthatta a választások eredményét, ha tudja, hogy az állam polgárait az "oáltaluk bizalomra méltatott vezet"ok nem esküjük szerint, a köz érdekében képviselik, ha megállapíthatja, hisz maga mondta, hogy a Parlament nem él a neki adott hatalommal, a válság leküzdésére, akkor miért nem veszi kézbe a dolgokat? Az államf"o miért váltja le a kormányt, miért nem oszlatja fel az országgy"ulést, miért nem ír ki új választást? Miért nem él tekintélyével, miért nem ragadja meg a hatalmat? Mit érünk az erkölcsi válság tényének puszta rögzítésével?
És hamar kész az ítélet: érdemben az elnök is a válság fennmaradását segíti!
Pedig nagy kár ilyen elhamarkodva ítélni. A mindkét oldalról támadók mindegyike téved.

El"oször is: a lelkiismeret ugyan szabad, de az Alkotmánynak van - jogi formát öltött - erkölcsi tartalma, és arra a közélet szerepl"oi kötelezték magukat, hogy alkotmányosan járnak el. Az Alkotmány értékrendje szerint: senki nem szerezhet meg neki nem törvény alapján járó hatalmat, hanem csak a rá ruházott hatalmat, és csak alkotmányos korlátai között, hatáskörében eljárva gyakorolhatja (2. § 3.). Az államhatalom alkotmányos gyakorlóit párt nem irányíthatja, nem utasíthatja, hatalmat rajtuk keresztül sem, közvetlenül sem gyakorolhat (3. § 3.). Az ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen jogainak védelme az állam (és az állam szervei) els"orend"u kötelessége (8. § 1.). M"uködéséért a kormány az Országgy"ulésnek felel"os (39. § 1.). S mindenekel"ott: A Magyar Köztársaság demokratikus jogállam (2. § 1.).
Ebben a jogállamiságban pedig benne rejlik, hogy az Alkotmányban alapvet"o jogok és kötelességek címen rögzített állampolgári szabadságok és jogok ellen nem cselekedhet állami szerv, velük szemben nem gyakorolható állami hatalom!

Ezek között az alapvet"o szabadságok és jogok között pedig egész sor erkölcsi töltet"u található! Ezek nélkül jogállam elképzelhetetlen, nem m"uködik. Ilyenek a vélemény- és lelkiismereti szabadság, a szólás- és gyülekezési szabadság, az egyenl"oként kezelés, és a hibájukon kívül hátrányos helyzetbe jutottak kötelez"o támogatása, az egészséghez, környezethez, otthonhoz, munkához való jog és ezek alakításának szabadsága, a fair eljáráshoz való jog, a fegyveres testületek pártatlansága, a tájékoztatás kiegyensúlyozottsága, a közterhek jövedelem- és vagyonarányai szerint megosztott viselése! A társadalmi szolidaritás a rászorulók iránt és a szociális biztonsághoz való jog! Ezek közt az értékek közt senki sem válogathat tetszése szerint. Ezek mindenkire kötelez"ok, és megvalósításuk a közjavakból minden más célt megel"oz.

Az Alkotmány rendje el"oször a legf"obb méltóságot kötelezi. A köztársaság elnöke nem teheti azon túl magát. Csak törvényes keretek közt mozoghat maga is, ha és miközben ezt mindenkit"ol megkívánhatja. Éppen azért van erkölcsi válság, mert ezen kötelez"o erkölcsi tételeken anyagi és hatalmi szempontok alapján azok tették túl magukat, akiknek els"odleges kötelessége lenne az erkölcs betartása és betartatása!
Van hát kiút? Hol a kiút?

A kiút a jogállam megvalósításában, megvalósulásában rejlik. Az "oszi választások után erre váratlan esély kínálkozik. Hazánk települési, városi és megyei önkormányzatainak dönt"o többsége polgári, ellenzéki vezetés alá került.
Az önkormányzatoknak is van, elvonhatatlan, alkotmányos hatalmi köre! Rajtuk a sor, megmutatni, hogy nemcsak csoportérdek van, szabad érvényesülés a barátoknak és semmi az ellenoldalnak, hanem lehet - a magunk érdekét visszafogva - a köz javán munkálkodni: hatalmi helyzetben, akár a másik oldallal együtt is!

Lehet a pénzekkel takarékoskodni, okosan és közmegegyezéssel gazdálkodni, hosszú jöv"ore tervezni és dolgozni. És lehet megfelel"o érvekkel, a különbeni együttm"uködés megtagadásával, a központi szerveket is ugyanerre szorítani! Nemcsak a forma szerint törvényesen, nem kerülgetve az alkotmányos értékeket, hanem tudatosan betartva, kibontva, megvalósítva és kiteljesítve azokat!
Akkor talán az Országgy"ulés is ráébred arra, honnét a meghatalmazása, mire kapta azt, és hogyan éljen vele.

Hogy ezen az úton éppen a képvisel"oi juttatások felemelésének és a f"opolgármester illetményei ismert emelésének kellene az els"o lépésnek lennie - amit koalíció és ellenzék teljes egyetértésben tudott elhatározni -, abban kétségeim vannak.
Az önkormányzatoknak ennél céltudatosabban is lehet törekedniük arra, hogy kiutat találjanak az államf"o jelezte erkölcsi válságból.
(A szerz"o jogászprofesszor, volt alkotmánybíró)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: közmegegyezéssel, megvalósulásában, megvalósításában, jogászprofesszor, elképzelhetetlen, meghamisíthatta, megállapíthatja, jogállamiságban, céltudatosabban, takarékoskodni, megtagadásával, lelkiismeretük, álláspontjukat, kifejezésekkel, meghatalmazása, megvalósításuk, megállapította, világnézetileg, gyakorolhatja, pártatlansága, alkotmányosan, egyetértésben, ellenoldalnak, megkívánhatja, elvonhatatlan, tekintélyével, értéksemleges, vagyonarányai, alkotmánybíró, felemelésének, opolgármester, fennmaradását, lelkiismereti, köztársasági, tájékoztatás, elhamarkodva, erkölcsi válságból, köztársasági elnök, egyik oldal, vállát rántja, saját világnézete, számára érvényes, állam pedig, köztársaság elnöke, államnak jelképe, másik oldal, választások eredményét, állam polgárait, neki adott, válság leküzdésére, erkölcsi válság, válság fennmaradását, Zlinszky János, Magyar Köztársaság,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  képre írva  Zilahy Lajos gondolata  Szép estét  s immár én is felragyogva, ért...  Png nő  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Png virág  Png csokor  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Akarat  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  George Byron - Ahogy itt jár -...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Idő  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Mai harmónia kártyám  Az engedelmesség miért nem vál...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Adakozás  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét kedves látogatóimna...  Leonardo da Vinci gondolata  Szívem tiéd  Png cica  Rátalálsz  Png nő  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Szép estét  A másik dolog,  Reggel van  Jó éjszakát  Boldog születésnapot a ma ünne...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Sokan azt tartják  A kételkedés kezelése  Irgalom és ítélet  Paul David Tripp Április 21  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egy bizonyos határt  Jó éjszakát  Kellemes délutánt kívánok  Erdőn  Leonardo da Vinci gondolata  Png ház  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Radikális szeretet  Alázat  Szép estét  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Fekete István - Akác  Idő  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  s immár én is felragyogva, ért...  Reggel van  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alázat  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Png kutya  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Mindig jusson idő nevetni  Alázat  A televizió nem a kultúrát kép...  210 éve született a SZÓZAT meg... 
Bejegyzés Címkék
erkölcsi válságból, köztársasági elnök, egyik oldal, vállát rántja, saját világnézete, számára érvényes, állam pedig, köztársaság elnöke, államnak jelképe, másik oldal, választások eredményét, állam polgárait, neki adott, válság leküzdésére, erkölcsi válság, válság fennmaradását, mindkét oldalról, lelkiismeret ugyan, közélet szerepl, államhatalom alkotmányos, ember sérthetetlen, állam szervei, jogállamiságban pedig, hibájukon kívül, fair eljáráshoz, fegyveres testületek, közterhek jövedelem-, társadalmi szolidaritás, rászorulók iránt, szociális biztonsághoz, értékek közt, közjavakból minden, erkölcs betartása, jogállam megvalósításában, magunk érdekét, másik oldallal, pénzekkel takarékoskodni, különbeni együttm, központi szerveket, forma szerint, alkotmányos értékeket, úton éppen, önkormányzatoknak ennél, közmegegyezéssel, megvalósulásában, megvalósításában, jogászprofesszor, elképzelhetetlen, meghamisíthatta, megállapíthatja, jogállamiságban, céltudatosabban, takarékoskodni, megtagadásával, lelkiismeretük, álláspontjukat, kifejezésekkel, meghatalmazása, megvalósításuk, megállapította, világnézetileg, gyakorolhatja, pártatlansága, alkotmányosan, egyetértésben, ellenoldalnak, megkívánhatja, elvonhatatlan, tekintélyével, értéksemleges, vagyonarányai, alkotmánybíró, felemelésének, opolgármester, fennmaradását, lelkiismereti, köztársasági, tájékoztatás, elhamarkodva, érvényesülés, demokratikus, alkotmánynak, rögzítésével, irányíthatja, államhatalom, csoportérdek, kötelességek, hatáskörében, alkotmányban, lelkiismeret, sérthetetlen, kiteljesítve, alakításának, környezethez, megvalósítva, biztonsághoz, szolidaritás, megtévesztés, állampolgári, gyakorolható, utasíthatja, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 927
  • e Hét: 6435
  • e Hónap: 15039
  • e Év: 50980
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.